Naoberschap op de kaart

Om het initiatief van ViaVia in Maasbree onder de aandacht te brengen, is de actie 'Naoberschap op de kaart' bedacht. Kinderen van obs De School hebben tekeningen gemaakt rond het thema 'naoberschap' en hoe zij dat zien. Die tekeningen worden letterlijk op een ansichtkaart gezet die rond kersttijd worden rondgebracht bij alle huishoudens in Maasbree. Inmiddels is ook de Maasbreese basisschool De Violier aangehaakt bij de actie.

Een groep enthousiaste inwoners uit Maasbree richtte ongeveer een jaar geleden ViaVia op. Doel was om mensen weer meer met elkaar in contact te brengen on het mom van 'het terugbrengen van het vroegere naoberschap'. Omdat veel mensen best iets voor een ander willen doen, maar niet precies weten wat ze dan kunnen doen en voor wie, is er Via Via. Letterlijk om vraag en aanbod met elkaar te verbinden.

Naoberschap betekent iets kleins doen voor een ander: koffie drinken met de buurvrouw die alleen is, een oudere helpen met een klusje, samen wandelen of de tuin schoffelen. Of een spelletje doen met de kinderen van een mantelzorger. Hulp vragen vinden veel mensen lastig. Zeker voor dingen die eenvoudig lijken en misschien zelfs niet voelen als hulp vragen.

In het afgelopen jaar heeft ViaVia al diverse mensen en organisaties met elkaar verbonden. Enkele voorbeelden: de lokale toneelvereniging is gekoppeld aan de Theaterwerkplaats voor hulp met het bouwen van hun decor. Verder is een alleenstaande vrouw door een vrijwilliger geholpen met het opruimen van haar huis, sorteren van spullen en het naar de stort brengen ervan. Een nieuwe inwoner in Maasbree die zich eenzaam voelde, is geholpen aan een maatje. De Dorpsdagvoorziening heeft hulp gekregen van Daelzicht en de basisschool met het schoonvegen van hun terrein.

Jip Hinssen, leerkracht van De school: ,,We vinden dit een erg mooi initiatief om mee samen te werken. De kinderen hebben gesproken over het thema om iets voor een ander te doen. Dit doen ze zelf, bijvoorbeeld door elkaar te helpen met het aankleden voor de gymles of een ander kindje te helpen met een werkje. Net als bij volwassenen zijn het de kleine dingen die het doen."

Meer info: viavia@maasbree.nl, tel. 0651440325.

Wordt vervolgd...
Samen op zoek naar de Britse identiteit

Reacties

 
Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 09 december 2021